Oct 092017

Posted to a NASA Flickr page is this illustration of a 1984 space station concept:

This is the Johnson Space Center’s 1984 “roof” concept for a space station. The “roof” was covered with solar array cells, that were to generate about 120 kilowatts of electricity. Within the V-shaped beams there would be five modules for living, laboratory space, and external areas for instruments and other facilities.

This would probably be a very heavy station for the volume and usable surface area provided. However, once that truss structure is in place, it seems like it would be possible to keep adding on to it without overly stressing the structure, with the possible result of a very capable station. It should also be possible to keep tacking on new truss elements.

The design would necessarily keep most of the station elements shadowed by the solar arrays.

 Posted by at 5:31 pm

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>